GRATIS FRAGT FRA 399 DKK I DK
BETAL OM 30 DAGE
ALLE DANMARKS FAVORIT BRANDS
HURTIG LEVERING 1-2 HVERDAGE

Kan køer virkelig danse?

Oprettet d.

Kan køer virkelig danse?

Økodag er køernes forårsfest

Hvert år sidst i april drager mange danskere på søndagsudflugt med hele familien. Børn bliver pakket i barnevogne og klapvogne, flyverdragter bliver fundet frem af gemmerne (april kan være kold) – bedsteforældre bliver inviteret med – til kørnes forårsfest – som efterhånden også er blevet en festdag i mange danske familier. Her – på de økologiske kvægbrug - er vi fælles om at lukke de økologiske køer på græs for første gang efter en lang vinter i stalden. Denne søndag i april åbner de økologiske landmand stalddørene til alle de forårskåde køer. Under stor tiljublen af de mange tilskuere, løber, hopper og danser køerne ud under åben himmel på de forårsgrønne græsmarker. – Og det sker præcis kl. 12 på alle gårde landet over.

Økodag er ikke alene køernes forårsfest. Over årene er det også blevet danskernes forårsfest. Økodag er Danmarks største nationale økologiske event, som tiltrækker knap 250.000 danskere. Ca. 70-80 gårde åbner denne dag for publikum. Desværre er køerne ganske ulige fordelt. Langt de fleste køer danser i Jylland, mens de fleste besøgende bor på Sjælland og nær København.

Landbruget er blevet tilgængeligt for alle, der har lyst.

Køernes forårsfest her i april er en af de dage, hvor landmændene inviterer indenfor på gårdene. Der åbnes kl. 10 – og man ser først og fremmest køerne blive lukket ud på græs kl. 12. Men der er også mulighed for rundvisninger på gårdene og se alle de andre dyr, der er – og det kan være høns, kaniner, grise, heste, geder og meget meget mere.

Nogle steder er der også oprettet kaffebod, salg af gårdens varer, halmlegeplads eller andre aktiviteter. Dagen foregår i samarbejde med landets mejerier og på gårdene er der smagsprøver på økologiske mejeriprodukter og rig mulighed for at smage, røre og lugte til økologien.

Køer anses ofte for at være langsomme og sindige dyr, men den dag, hvor de slippes løs efter en lang vinter i stalden, forvandler de sig til kåde legedyr. Ingen tvivl om, at de nyder det, og i generationer har denne dag været en særlig dag på landet, hvor børn og resten af familien har stået klar, når køerne skulle forlade stalden for første gang i det nye år.

Livet på landet

Langt de færreste børn vokser op på landet, og kun ganske få vokser op på en gård. Jeg er vokset op på en typisk kvæggård – den ældste ud af en søskendeflok på 4. Jeg har ikke altid tænkt, at det var et privilegie at vokse op på landet – tværtimod. Mine forældre arbejdede altid – og vi havde også pligter. Der var langt til alting. OG rigtig meget afhang af vejr og vind – kunne der køres i marken, kunne der høstes osv. Regnede det på de forkerte dage – og på de forkerte marker - kunne det mærkes på min fars humør. Høsten – og familiens økonomi afhang jo af det. Var der en ko, der var syg, eller en maskine, der drillede, var det heller ikke så godt.

MEN, når man tænker tilbage, så er der jo OGSÅ alt det sjove. Vi havde vores egen pony – Musse. Vi havde også 3 bjerggeder, der klatrede på alt. Vi havde selvfølgelig masser af katte, en hund – indimellem høns osv.

Vi fik lov at køre med på traktoren (– og da vi blev lidt større, skulle vi selv køre den og hjælpe lidt til). Når mine forældre kørte halm ind, var vi med, havde madpakker med og byggede huler i halmen. Vi har lavet rigtig mange halmhuler. Og hoppet rigtig meget i halmen.     

                                                                                                                

Vi hjalp også til, når køerne skulle på græs. Vi så det nu ikke helt som en festdag. Det var jo bare sådan, det var. En del af livet på landet. Min far havde lavet nyt hegn – meget vigtigt. - Og så blev køerne lukket ud ….

Og ja – de danser – de er kåde og glade og nyder friheden. Når køerne så til aften skulle ind igen til natten og for at malkes, var det ofte vores job at hente dem.

Kalvene kom også ud på fold om foråret – og det gik mindst lige så livligt for sig. De var vilde og kåde. De kalve, der er født siden efteråret, har jo aldrig været ude før. Det blev gjort med omhu – ikke for mange af gangen og under opsyn. Jeg husker, at jeg som ca. 10-12-årig nød at ligge i det høje græs inde på folden. Så kom de meget nysgerrige kalve hen til mig og snusede til mig. Der var lige et par år, hvor min far husker, at kalvene var meget tamme. – Og det var lidt hyggeligt – og sikkert god terapi for en næsten-teenager.

I dag tænker jeg, at det virkelig var skønt at vokse op på landet. Vores 4 piger er også vokset op på landet, hvor det at se køerne komme på græs eller køre med på traktoren eller mejetærskeren er en selvfølgelighed.

Jeg synes, at det er så fantastisk, at der er SÅ mange mennesker, der benytter sig af muligheden for at se ”kørerne danse” og få en rundvisning på gården. Det er skønt, at langt flere børn – og voksne – får kendskab til livet på landet. – Og det er som regel en fantastisk oplevelse for børnene.

 

Inspireret ? - tjek det ud og benyt dig af chancen for at komme indenfor på én af landets kvæggårde - og give dit barn en fantastisk oplevelse <3

Ha' en fantastisk dag

Tine og Rita / IsaDisaKids

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar